Tuesday 15 May 2012

Voortgedreven door een onrust, een dwang tot maken van nieuwe dingen. Een leegte als het niet lukt. Verslaafd aan creativiteit. En een ontevredenheid. De gedachte dat anderen betere mooiere en originelere dingen maken. Creativiteit maakt even gelukkig, maar de aandrang tot creativiteit kan heel ongelukkig maken. De depressieve kunstenaar. Hij droomt dat hij ooit iets fantastisch gaat maken, maar er komt niets uit zijn handen. Of alleen hapklare kunst voor het grote publiek, om zijn boterham te verdienen. Hij heeft daarmee het gevoel dat hij zijn ziel verkoopt.
Creativiteit is geen voorwaarde voor geluk. Het is leuk als je iets gemaakt hebt waar je zelf tevreden over bent. Nog leuker als anderen het ook waarderen. Maar het is een gelukkig moment.

1 comment:

Hans said...

Het geluk van mijn eigen creativiteit bestaat vrijwel uitsluitend in het moment van creƫren. Ik ervaar het net zoals een meditatie die gepaard gaat met een helder inzicht. Soms levert het een aardig resultaat op, waar ik later ook nog met plezier van kan genieten. Maar vaak is het resultaat en de betekenis voor anderen nihil...